ELSA BIRGITTA BEKMAN – “(You’re not my) Favourite Sandwich” nieuwe single deelt vandaag

Total
0
Shares

Met een wederom prachtige video die ze samen heeft gemaakt met Harmen Commandeur

De Nederlandse singer-songwriter Elsa Birgitta Bekman brengt vandaag haar nieuwe single en video uit voor “(You’re not my) Favourite Sandwich”. Een vrolijk liedje geïnspireerd door artiesten als: Sara Bairelles en Regina Spektor.

Elsa vertelde over de single: “Ik heb het nummer geschreven in 2013. Destijds voelde ik me erg rusteloos, raakte snel verveeld en was altijd opzoek naar nieuw avontuur. Ik vond verhuizen leuk en deed het bijna jaarlijks. Daarbij veranderde ik voortdurend van vrienden, kledingstijl, favoriete muziek en eten. Hierdoor vreesde mijn toenmalige vriend dat ik hem net zo gemakkelijk zou vervangen. Ik wilde hem duidelijk maken dat hij echt iets anders voor me betekent dan mijn favoriete snack of liedje. Het is veel makkelijker om van gedachte te veranderen over iets triviaals dan over iets belangrijks, zoals van wie je houdt. Hij is immers een man en geen dubbele boterham.”

Omdat verandering zo’n groot thema is in het nummer, wilde Elsa dat ook laten terugkomen in de video. Ze hebben ervoor gekozen om haar in verschillende historische periodes af te beelden, met hun kenmerkende stijlen. Sandwiches zijn hierin de constante factor.

Elsa over het maken van de video:

Badkuip gevuld met stokbroden

“Hoewel het als metafoor wordt gebruikt in het nummer, heeft het letterlijk inzetten van broodjes tot humoristische beelden geleid: synchroonsmeren, een broodjesbad, broodjes-regen… De video begint met een letterlijke verbeelding van de songtekst: ik ga helemaal op in mijn favoriete broodje, maar verlies al snel interesse en gooi het weg zonder ernaar om te kijken.”

Inspiratie & historische verwijzingen

“De weergave van de jaren 20 is sterk beïnvloed door een dansscène uit de film Metropolis (1927). Ik was erg geïnspireerd door Birgitte Helms iconische outfit, make-up en dans. In die tijd werden films op een hogere frame rate vertoond dan ze gefilmd werden, wat dat typische stomme film effect geeft. Om dit ook te verkrijgen hebben we tijdens de opnames het nummer vertraagd afgespeeld en later de beelden versneld. The Wizard of Oz was de inspiratiebron voor de scènes in het bos waarin Jade en ik arm in arm aan het huppelen zijn. De jaren 70 bevatten meer politiek-historische verwijzingen. Zo heeft Jade de “baas in eigen buik”-leus op haar buik, die verwijst naar het protest van de Dolle Mina’s voor het recht op abortus. De fiets op de grond is een verwijzing naar een demonstratie in Amsterdam in 1977. Duizenden demonstranten lagen die dag met hun fiets op de grond om aandacht te vragen voor veiligheid in het verkeer.”

Set design & kleding

“Hoewel we best veel gedetailleerde sets en outfits moesten creëren, kwamen we met onze eigen spullen een heel eind. Voor mijn favoriete outfit van deze video, die van de jaren 20, heb ik een gordijn van de kringloop als cape gedragen. Ik had nog een leotard in mijn kast hangen en heb de hoofdtooi in elkaar geknutseld met tie-wraps. De sets bestaan bijna volledig uit onze eigen meubels en decoraties. In de badkuip-scène zie je vooral mijn spullen, de 70s set bevat Jades meubels en prullaria. Nu heb je ook ongeveer een beeld van hoe onze interieurs eruitzien. De badkuip zelf hebben we wel moeten aanschaffen. We hadden niet nog ergens een badkuip op pootjes staan… maar nu wel!”

“Ik heb lang niet zo hard gelachen als tijdens het maken van deze video, maar er waren ook momenten van pure wanhoop. Ik heb me soms afgevraagd of wat we wilden wel haalbaar was met de vaardigheden, mankracht en het budget waarover we beschikten. Uiteindelijk heeft het allemaal beter uitgepakt dan verwacht. Ik heb nog nooit zoveel hoogte- en dieptepunten ervaren tijdens het maken van een video. Het was zeker een avontuur.”

Elsa staat inmiddels bekend om haar romantische en melancholische liedjes met filmische videoclips. Samen met haar vriend Harmen Commandeur heeft ze ook voor haar voorgaande singles Once In My LifeDesire Lines, Waiting For You en All ‘Bout Loveprachtige video’s gemaakt waarin zichtbaar veel aandacht en creativiteit is gestoken.

Luister hier naar “(You’re not my) Favourite Sandwich

You May Also Like

OU: release video for “Dark 暗”

The masters of Chinese Progressive Metal band OU (pronounced “O”) are thrilled to unveil their most recent video, ” Dark 暗” from their 2022 debut album one.
View Post